makeup
Olvasóink receptajánlatai

A Zöldbárók Kft. a tavaszi hónapokban több programot indított az egészségtudatos életmód jegyében. A programba bevont munkatársak aktív részvételét tükrözik az alábbi receptajánlatok is.

 

Próbálják ki receptjeinket!

Küldjenek hasonló kedvenceket nekünk!

 

Almás-répás torta

 

Egy 24/26 cm-es tortaformához:

4 nagy alma (kb. 80 dkg)

4 nagyobb sárgarépa (kb. 50 dkg)

2 egész tojás

1 bögre fehér kristálycukor (a bögre 3 dl-es)

1 bögre barna kristálycukor

 1/2 bögre olaj

1,5 bögre finomliszt

1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt (tönköly, graham)

1,5 teáskanál só

4 teáskanál őrölt fahéj

 2 teáskanál őrölt szegfűszeg

2 púpos teáskanálnyi szódabikarbóna

1 bögre darált dió

A kikenéshez: vaj

A torta bevonásához: csoki- vagy cukormáz (enélkül is nagyon finom), répakarikák vagy marcipánrépa, üstökös- vagy csillagpor stb.

 

 

Elkészítés:

Az almát felnégyelem, magházából kilakoltatom, héjától megfosztom, sőt nagy lyukú reszelőn még le is reszelem. A répát megpucolom és citromreszelőn szétforgácsolom. Egymásra halmozom a kétfajta reszelményt, majd nem túl erősen kinyomkodom a levüket (maradjon bennük némi nedvesség). A kinyert léből kb. 1 dl-nyit félreteszek, a többit kedves egészségemre elfogyasztom. A reszelményes tálat letakarva félreteszem.

 

A kibögrézett cukrot nagy, mély tálba öntöm, ráütöm a 2 tojást, és krémesre, habosra keverem. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve beleöntöm az étolajat. Most az előzőleg gondosan elegyített liszt-„szódabikini”-só-fűszer keveréket 3-4 részletben, magasról a tojáskrémes edénybe öntöm, mindvégig folyamatosan kavarom. Ez utóbbi nem is olyan egyszerű, mert jó sűrű a masszánk, éppen ezért a félretett lével könnyítsük meg a dolgunkat (öntsük bele) :). A darált diót is keverjük a pépbe, végül adjuk hozzá a félretett reszelményt, s jól átforgatva egyneműsítsük a masszát.

 

Ha elkészültünk, nyissuk szét a kapcsos tortaformát (átmérő: 24/26 cm), annak kerek alját tegyük sütőpapírra, rajzoljuk körül, a kivágott körlapot pedig helyezzük rá. Az „abroncsot” vékonyan kenjük ki vajjal, végül zárjuk össze a formát. (Minderre azért van szükség, hogy a megsült tortát könnyebben el tudjuk majd választani.)

Nem maradt más hátra, mint a massza formába öntése. A formát alsó-közép rácsra tegyük, és 10 percig 240 fokon, további 40-50 percig 200 fokon süssük (gázsütőre vonatkozó adatok.) Akkor van kész, amikor szép sötétbarna, kissé rücskös, esetleg picit repedt a teteje, és középen sem folyós már, hanem ruganyos (tűpróba).

Az abroncs kinyitását követően a kihűlt torta aljáról még le kell ügyeskednünk a körlemezt és a sütőpapírt, vagyis meg kell fordítani (aztán meg vissza a talpára).

 

 

A kedvencem: Arany húsleves

 

Hozzávalók:

2 nagyobb csirkefarhát

3 nagyobb krumpli

50 dkg sárgarépa

2 nagyobb fehérrépa

1 közepes zellergumó és a zöldje is

6-8 szem kelbimbó (fagyasztott)

só,bors, pirospaprika, egy nagyobb fej vöröshagyma

 

 

Kelbimbó baconnel

 

Hozzávalók:

 60 dkg kelbimbó (mirelit), 10 dkg bacon

1 dl húsleves

fél csokor petrezselyem

őrölt bors, só

 

 

http://kajapiazongora.blog.hu

 

 

Elkészítés, olvasónk receptje alapján:

A felengedett kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. A kockákra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbót, sóval, borssal ízesítjük, és még 5-10 percig pirítjuk, közben kevés húslét öntünk alá. Előmelegített tálra szedjük, és a tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel.

 

Közkívánatra, rebarbarás receptet is közzéteszünk. Ajánljuk figyelmükbe ezt az idényjellegű desszertet is, hiszen magas az ásványi anyagok tartalma, főleg káliumot, növényi savakat, C vitamint tartalmaz.

 

 

Epres-rebarbarás muffin recept

 

Hozzávalók 4 főre

•    25 dkg liszt

•    5 ek cukor

•    2 tojás

•    1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna

•    1 dl napraforgó olaj

•    2 dl tejszín (tejjel is helyettesíthető)

•    15 dkg eper

•    3 szál rebarbara

•    tej, ha még szükséges, hogy a tészta ne legyen nagyon kemény

 

 

Elkészítés

  1. A rebarbarát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és annyi vízben feltesszük főni, amennyi ellepi. Öntünk hozzá egy kk édesítőszert. Amikor felforrt, elzárjuk a gázt.
  2. Az epret megmossuk, feldaraboljuk.
  3. Összekeverjük a hozzávalókat, majd belekeverjük az epret és a rebarbarát. Óvatosan összeforgatjuk.
  4. Muffinformába kanalazzuk, ebből nekem 15 db lett.
  5. Előmelegített sütőben készre sütjük. Sütési hőfok: 180°C

 

Jó étvágyat!

 

Várjuk véleményüket, ha kipróbálták receptjeinket,

és szívesen vesszük saját kedvenc receptjüket is, ha elküldik nekünk, az „egészség jegyében”!

 

Küldjön nekünk elkészített ételéről készített fotót is!