A Zöldbárók Kft. a tavaszi hónapokban több programot indított az egészségtudatos életmód jegyében. A programba bevont munkatársak aktív részvételét tükrözik az alábbi receptajánlatok is.
Próbálják ki receptjeinket!
Küldjenek hasonló kedvenceket nekünk!
Almás-répás torta
Egy 24/26 cm-es tortaformához:
4 nagy alma (kb. 80 dkg)
4 nagyobb sárgarépa (kb. 50 dkg)
2 egész tojás
1 bögre fehér kristálycukor (a bögre 3 dl-es)
1 bögre barna kristálycukor
1/2 bögre olaj
1,5 bögre finomliszt
1/2 bögre teljes kiőrlésű liszt (tönköly, graham)
1,5 teáskanál só
4 teáskanál őrölt fahéj
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 púpos teáskanálnyi szódabikarbóna
1 bögre darált dió
A kikenéshez: vaj
A torta bevonásához: csoki- vagy cukormáz (enélkül is nagyon finom), répakarikák vagy marcipánrépa, üstökös- vagy csillagpor stb.
Elkészítés:
Az almát felnégyelem, magházából kilakoltatom, héjától megfosztom, sőt nagy lyukú reszelőn még le is reszelem. A répát megpucolom és citromreszelőn szétforgácsolom. Egymásra halmozom a kétfajta reszelményt, majd nem túl erősen kinyomkodom a levüket (maradjon bennük némi nedvesség). A kinyert léből kb. 1 dl-nyit félreteszek, a többit kedves egészségemre elfogyasztom. A reszelményes tálat letakarva félreteszem.
A kibögrézett cukrot nagy, mély tálba öntöm, ráütöm a 2 tojást, és krémesre, habosra keverem. Ezután apránként, folyamatosan kevergetve beleöntöm az étolajat. Most az előzőleg gondosan elegyített liszt-„szódabikini”-só-fűszer keveréket 3-4 részletben, magasról a tojáskrémes edénybe öntöm, mindvégig folyamatosan kavarom. Ez utóbbi nem is olyan egyszerű, mert jó sűrű a masszánk, éppen ezért a félretett lével könnyítsük meg a dolgunkat (öntsük bele) :). A darált diót is keverjük a pépbe, végül adjuk hozzá a félretett reszelményt, s jól átforgatva egyneműsítsük a masszát.
Ha elkészültünk, nyissuk szét a kapcsos tortaformát (átmérő: 24/26 cm), annak kerek alját tegyük sütőpapírra, rajzoljuk körül, a kivágott körlapot pedig helyezzük rá. Az „abroncsot” vékonyan kenjük ki vajjal, végül zárjuk össze a formát. (Minderre azért van szükség, hogy a megsült tortát könnyebben el tudjuk majd választani.)
Nem maradt más hátra, mint a massza formába öntése. A formát alsó-közép rácsra tegyük, és 10 percig 240 fokon, további 40-50 percig 200 fokon süssük (gázsütőre vonatkozó adatok.) Akkor van kész, amikor szép sötétbarna, kissé rücskös, esetleg picit repedt a teteje, és középen sem folyós már, hanem ruganyos (tűpróba).
Az abroncs kinyitását követően a kihűlt torta aljáról még le kell ügyeskednünk a körlemezt és a sütőpapírt, vagyis meg kell fordítani (aztán meg vissza a talpára).
A kedvencem: Arany húsleves
Hozzávalók:
2 nagyobb csirkefarhát
3 nagyobb krumpli
50 dkg sárgarépa
2 nagyobb fehérrépa
1 közepes zellergumó és a zöldje is
6-8 szem kelbimbó (fagyasztott)
só,bors, pirospaprika, egy nagyobb fej vöröshagyma
Kelbimbó baconnel
Hozzávalók:
60 dkg kelbimbó (mirelit), 10 dkg bacon
1 dl húsleves
fél csokor petrezselyem
őrölt bors, só
http://kajapiazongora.blog.hu
Elkészítés, olvasónk receptje alapján:
A felengedett kelbimbót sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és lecsepegtetjük. A kockákra vágott szalonnát serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a kelbimbót, sóval, borssal ízesítjük, és még 5-10 percig pirítjuk, közben kevés húslét öntünk alá. Előmelegített tálra szedjük, és a tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel.
Közkívánatra, rebarbarás receptet is közzéteszünk. Ajánljuk figyelmükbe ezt az idényjellegű desszertet is, hiszen magas az ásványi anyagok tartalma, főleg káliumot, növényi savakat, C vitamint tartalmaz.
Epres-rebarbarás muffin recept
Hozzávalók 4 főre
• 25 dkg liszt
• 5 ek cukor
• 2 tojás
• 1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
• 1 dl napraforgó olaj
• 2 dl tejszín (tejjel is helyettesíthető)
• 15 dkg eper
• 3 szál rebarbara
• tej, ha még szükséges, hogy a tészta ne legyen nagyon kemény
Elkészítés
Jó étvágyat!
Várjuk véleményüket, ha kipróbálták receptjeinket,
és szívesen vesszük saját kedvenc receptjüket is, ha elküldik nekünk, az „egészség jegyében”!
Küldjön nekünk elkészített ételéről készített fotót is!